Måndag 14/8…

…vaknar tidigt som vanligt på semestern *suck* Jag har sovit gode bra ändå, trots att jag var tvungen att plugga igen öronen med hörselproppar pga min snarkande man (som snarkar bra mkt mer när han druckit nån bärs) gillar inte att sova med proppar men nöden har ingen lag! Tog en snabbdusch och därefter började boysen röra på sig allt eftersom. Vi promenerade mot centrum vid 9.30 och det var ca 22 grader, riktigt behagligt. Första stället där vi tänkt äta var knökfullt så vi hittade ett annat mysigt längre upp på gatan, Fitagain. Fem stabila frukostar bl.a. två kaffe, en smörgåstallrik, en chokladyoghurt, en yoghurt med frukt/bär, en pannkakstallrik med frukt och sås, två tallrikar med stekt ägg, bacon, bröd, pannkakor, sirap, sallad, korv, tre färskpressade apelsinjuice för 196 zl (=440kr)
Brorsorna på väg tillbaka till lägenheten ❤️

11.45 blev vi upphämtade av en buss som skulle ta oss till saltgruvan, vi var 16 svenskar och en svensktalande polska som guide. Hon var den klart bästa av de tre vi haft i gruvan, duktig på svenska och med mycket humor 🙂

Jag skrev in några snabba fakta som guiden berättade under vår 25 min långa busstur;

* 20-30 min bilfärd till gruvan

* 300 km gångar

* 2000 kammare

* för vår del 3 km promenad, vi får se 1% av gruvan

* 1200-1960 aktiv gruvdrift

* UNESCOs världsarv

* Metangas= rökförbud

* 10% av arbetarna dog varje år, speciella arbetare jobbade med att bränna bort gas under taket, enda skyddet var blöta kläder. Många dödsdömda skickades in för att bränna gaser.

* Luftkonditionering i hela gruvanläggningen för att ta bort fukt pga saltfigurer, en dörr i en sektion måste stängas innan nästa dörr kan öppnas

* Salt konserverar trä så därför är allt uppstagat med trä, finns träpartier som är 300 år

* Tar två år att hitta tillbaka om man går vilse 😉

* 2003 lyftes sista hästen upp från underjorden.

* Högsta kammaren är 36 m hög

* 380 trappsteg ner

* 64 m under mark

* Totalt på rundturen 800 trappsteg

* Vi är 135 m under jord som lägst

* 16 grader året om där nere

* Inga väskor större än A4 tillåtna i gruvan

* 4500 arbetare förr, dygnet runt 8-timmarsskift

* Två bröder byggde stora kyrkan, det tog 70 år

* 68000 judar bodde i Krakow innan kriget, nu väldigt få

* Mars-41 skapades ghettot bortanför floden Wisla, 3500 pers bodde här innan kriget- på samma yta placerades 17000 judar i ghettot

* Judar samlades på ”Stoltorget” inför deportation till dödslägren

* 300 kcal/person och dag i ranson (som en macka, många svalt ihjäl)

* Mars-43 tömdes ghettot, de som inte kunde gå för egen maskin togs till lägren och avrättades (gamla, sjuka, barn)

Det var massor mycket folk när vi kom fram, en stor skillnad mot förra gångerna! Solen gassade och det var 25 grader varmt ute så vi köpte med oss varsin vattenflaska. Vi rattade in kanal 183 på våra mottagare som vi fick låna och pillade in de medföljande lurarna. Eftersom jag skrivit om detta ställe både en och två gånger tidigare så besparar jag er fler detaljer och bilder…. men nån liten bild kan jag allt bjussa på.


Woohoooo han gjorde det, en slick på saltväggen! De andra ballade ur (helt förståeligt om ni frågar mig)Två av mina DNA-bärare
❤️


Ujuj vår svensktalande guide blev inte riktigt till sin fördel på bilden men duktig som attan var hon iaf 🙂 Bredvid henne står den polska guiden, vid varje tur så måste en polsk anställd vara med på rundvandringen trots polsk/svensk guide.


Hoppla, även vi fastnade på bild ❤️

För att få fota så gäller samma regler som tidigare, man var tvungen att köpa ett fototillstånd för 10 zl (=23kr) och laglydig som jag är så gjorde jag såklart det 🙂 Vi passade på att köpa hem lite mer salt och en present åt Sally i souvernirshoppen innan bussen rullade tillbaka. Under färden så betalade vi 850 zl (=1955kr) för turen.

Väl tillbaka i stan, gjorde vi en toalettrunda i läggan innan vi strosade ner mot centrum. Vi hade bokat bord på restaurang Mamma Mia (där vi var med flickorna i fjol) där blev det fyra pizzor, en pasta, en vattenflaska, fem efterrätter, tre stora öl, en iste, fyra Cola, en mojito för endast 281 zl (=646kr) sjukt gott och lika sjukt billigt, det är inte ens 130 spänn/skalle!!


Fem stjärnor av fem möjliga!


Några steg blev det allt och då registrerades ändå inte alla

Vissa av oss var mer trötta än andra så vi köpte en kortlek och anteckningsblock och sedan gick vi tillbaka och drog några svängar innan sängarna ropade på oss runt.

Nu går ögonen i kors och även om det stör mig i allra högsta grad att jag ligger ett dygn efter i min skrivning så får det vara så, nu måste jag sussa. Kan hända att jag korrigerar och lägger till lite mer text/ bilder men då blir det i efterhand eftersom jag somnar i vart och varannat ord! Kram ❤️

Skriv gärna en kommentar