Lördag 2/4…

…vaknade vi upp till en solig dag. Frukost och hämtning av en minibuss 9.50 utanför hotellentren. Hittills har vi åkt med riktigt fräscha bilar/ bussar och förvånansvärt få fordon uppvisar några krockskador eller skavanker vilket är konstigt med tanke på den galna trafiken här! Dagens utflykt tog 1,5 timme och färden gick till Auschwitz 1, cirka 6 mil utanför Krakow. För 20 zl/ pers fixade hotellet en lunchpåse att ta med innehållande en frukt, yoghurt, juice, kaka, croissant och två smörgåsar.

På bussen fick vi titta på en dokumentär om andra världskriget och förintelsen där det bl.a berättades om hur ca 1,5 miljoner människor– mest judiska, polska och ryska fångar- dödades på Auschwitz-Birkenau mellan 1940 och 1945.

Både Auschwitz 1 och Auschwitz 2 (Birkenau) är med på Unesco’s världsarvslista precis som saltgruvorna. När vi kom fram så utrustades alla 30 personer med varsin mottagare och lurar, rattade in kanal sju och vandrade spända mot arbetslägret. Fast vi varit där tidigare så kom klumpen i magen när vi närmade oss ingången med grindarna och den välkända skylten ”Arbeit macht frei”(arbete ger frihet)

  

Inte ens solen kunde skapa en känsla av välbefinnande på den här onda platsen

HÄR länkar jag in bilderna från förra besöket, det besparar mig lite tid med tanke på det slöa internet. Kompletterar med lite bilder från dagens besök, med risk för vissa upprepningar.

Även om miljoner människor trampat på marken och barackgolven sedan fångarna var där så känner man ändå vördnad och respekt- mellan dessa husväggar och på dessa underlag har så otroligt många lidande och plågade människor gått, krupit och blivit kallblodigt avrättade. Ju längre turen led, desto tyngre föll axlarna på oss alla, ansiktsuttrycken var allvarliga och allas ögon var fulla av vemod. Ingen flamsar, ingen skrattar och man tar in all smärta och alla grymheter som utspelat sig här för drygt sjuttio år sedan. Vår guide var otroligt duktig på att berätta och stundtals hörde man att hon tyckte det var jobbigt att prata pga att hon blev känslomässigt berörd.

 
Utrotningslägret Birkanau på 300 hektar var enligt guiden 25 gånger större än arbetslägret Auschwitz. Överlevande fångar har sagt att Auschwitz var rena paradiset jämfört med Birkenau. 

Jag ville bara storböla när guiden berättade att alla judiska barn gasades ihjäl direkt vid ankomst och likaså gravida judinnor. Gravida polskor och andra nationaliteter fick däremot fullfölja sina havandeskap och under tiden som lägren var i drift så föddes uppskattningsvis 700 barn i fångenskap men de blev identitetslösa. Endast ett inristat nummer på barnens lår sa ”vem” dom var. Detta gällde egentligen alla fångar, de blev utan identitet och kallades bara vid sitt nummer som stod på underarmen eller bröstet. Barn från 14 år och uppåt räknades som arbetskraft och fick slita med samma frenesi och utföra samma uppgifter som de vuxna. Många fångar dog inom tre månader men det fylldes hela tiden på med ny arbetskraft.

  
Arkebuseringsväggen med intilliggande tortyrstolpar. Idag är bara två av tolv stolpar kvar. Fönsterluckorna på kvinnobaracken var igenstängda för att de inte skulle se avrättningarna men de torde ju ha hört allt ändå

Morgon och kväll stod alla fångar uppställda på led oavsett väder och temperatur för att räknas in. Ibland kunde de stå i timmar pga missräkning eller vakternas sadism. Saknades någon så kunde en hel skara människor från samma barack som den saknade skjutas på fläcken som bestraffning. Därför var det viktigt att t.o.m de som dött under dagens arbete bars tillbaka av övriga fångar och låg på marken vid inräkningen.

Grymma försöksingrepp gjordes på folk, endel fick bläcksprutor instuckna i obedövade ögon för att se om det gick att ändra ögonfärg. De injicerades dagligen med gift och olika sjukdomar för att se effekterna. Levande människor dissekerades. Fy faan vilka vidrigheter som utspelades här!

  
Gaskammare och kremeringsugn

  
En judisk mamma och hennes barn ovetandes på väg till gaskammaren

Av ca 8000 SS-anställda har bara 10% fått sona sina brott, alltså endast ca 800 personer!

Hu det finns så mycket hemskt att berätta om men då blir detta inlägg så långt.

Vi avslutade första besöket med att inta lunchen ute i solen även om inte matlusten var på topp pga klumpen som hängt sig fast i magen. Därefter åkte vi buss i 5 minuter till Birkenau som ligger 3 km från Auschwitz.

  
”Dödens port”

Som mest levde 200 000 fångar här på en och samma gång, samtidigt som 200 SS-män och kvinnor jobbade på Birkenau. I baracker byggda för 52 hästar trycktes 4-500, ända upp till 800 personer in! Svält, sjukdomar och epidemier härjade och detta var uträknat, folk var här för att dö på ett eller annat sätt.

  
Upp till 100 personer transporterades i plomberade godsvagnar, utan mat och vatten. Endast en avträdeshink fanns och gissa hur fort den blev överfull?! Vissa resor kunde ta upp till två veckor utan stopp för att kliva ur vagnarna. 

  
Rester av gaskammare och kremeringsugn som nazisterna sprängde för att förstöra bevis när de insåg att krigsslutet var nära. Totalt fanns det fyra såna anläggningar men bara ruinerna finns kvar

  
Två ”dammar” där aska från brända människor slängdes. Detta var tvunget att göras då det brändes så många människor att det blev ett överflöd av aska.

  
Männens sida till vänster (träbaracker) och kvinnornas till höger (tegelstensbaracker) bilden är tagen från ytterkanten med dödens port längst bort, då kanske ni får ett litet hum om hur enormt stort området är.

Nazisterna hade planerat att döda alla fångar i lägret och hade säkert fullföljt planerna om det inte vore för att ryssarna kom en dag tidigare än beräknat. Därför lyckades 700 personer överleva och omvärlden hade ögonvittnen som kunde berätta vad de varit med om.

Som sagt, det finns så oändligt mycket mer att berätta men jag tror det får räcka. Vi var mentalt slut när bussen rullade tillbaka mot Krakow! Turen kostade 140 zl/ person och liksom tidigare ingick svensktalande guide, transport och inbetalning. När vi kom fram till hotellet så ville tjejerna vila och då passade vi på att strosa ner till en uteservering och njuta av kvällssolen.

  
Fågelkvitter, blomdoft och en lagom temperatur

19.30 hade vi bokat bord restaurang Chata som ligger 100 m från hotellet. För 206 zl (450kr) fick vi fyra förrätter, fyra varmrätter, fyra desserter, fyra drickor, två stora öl och två vodkasnapsar! (tänk, matte är på benen än, haha)

  
Lite polska traditionella rätter bl.a gulaschsoppa i bröd, dumplings med surkål och svamp, potatiskaka med varmt vitlökssmör, stekt ost med tranbär och varm äppelkaka.

Vi är lite Lady- och- Lufsen, vi smakar hejvilt av varandra och bryr oss inte så noga om samma sked går runt alla fyra. Det är kärlek 🙂

Nu är det nog läge att försöka skjuta bort alla dagens mindre trevliga intryck och sova. Fötterna i högläge och det behövs! Benhinnorna och vader nästan krampar ihop, de är inte van denna aktivitetsnivå. Idag kom stegräknaren ”bara” upp till 14 900 steg, nåt att slå imorn *pust*

Kram ❤️

Skriv gärna en kommentar