Raska bullar…

…blev det idag 🙂 Morgonen började dock med karatetävling i sporthallen på Pitholmsskolan. Jag, BästMatte och alla tre flickorna åkte dit för att kolla när bonussonen skulle delta. Det var väldigt många barn/ungdomar som tävlade och rätt gott om publik oxå! I hans klass, P11, var dom 9 st som tävlade och det var väldigt ”pampigt” med tre domare vid varje matta, strikta regler och allvarliga, koncentrerade barnansikten. Både coolt och imponerande!
Herreminje vad duktig han var, lillkillen våran! Han kom på delad tredjeplats och fick således kliva upp på prispallen och ta emot både en pokal och en medalj. Behöver jag säga att ögonen svämmade över hos både mig och pappan?! 😉

Efter det åkte vi hem så att stackars nattjobbande husfadern fick krypa till sängs för några timmars välbehövlig sömn. Jag fick lite barnvaktsassistans av stora döttrarna och kunde därmed inleda mitt spännande bak- lussekatter a’la Kerstin! Hon visade på fb med bild och text hur man enkelt får till goda katter på ett annorlunda sätt och detta ville jag gärna prova.
Så… fram med alla ingredienser och ro ihop en saffransdeg. Fast jag ska villigt erkänna att jag fick en trög start. För det första;

20131117-205534.jpg
Spöstraff för den som sätter in skitiga plåtar i skåpet! *morr*

Det blev att börja det roliga med en diskomgång. För det andra- ingen kavel så långt näbben når! Jaja likt Kajsa Kavat så tog jag vad jag hade till hands;

20131117-205758.jpg
…en plåttermos

Wiihooo-jag var igång! 🙂
När degen jäst klart så knådade jag den på mjölad bänk. Sen tog jag fina termosen och ”kavlade” ut degen precis som när jag bakar vanliga kanelbullar. Därefter tog jag en förberedd gegga innehållande strösocker, vaniljsocker och smör som jag rört ihop i rumstemp och detta smetade jag ut på ungefär halva degen.

20131117-210016.jpg
På med riven mandelmassa och så rullade jag ihop den fyllda deghalvan

20131117-210158.jpg
Sen kom det lite trixiga momentet att vända hela härligheten upp- och- ner och det gick galant (okej då, jag tog lite hjälp av stora dottern)
Upprepa samma procedur med fyllning och ihoprullning av andra halvan…

20131117-210713.jpg
…sen var det bara att skära till bullarna precis ”som vanligt” och lägga på bakpappersklädd plåt och jäsa ytterligare en gång

20131117-210845.jpg
Alltså, dom ser ju rysligt fula ut!

Efter jäsomgång två så penslade jag med ägg, ploppade i russin och strödde på pärlsocker…

20131117-211037.jpg
…och skjuts in i ugnen!

20131117-211229.jpg
Färdiga bullar med sött kollijox i *mums*

Fiffigt va?! Jästiden är lite svår att trolla bort men i övrigt så var förloppet från jäsdeg till bortdiskat betydligt kortare än vid vanliga lussekatter! Detta ska jag fortsätta med, och det lär bli en ny omgång snart då jag bara gjorde på en halvlitersdeg nu när det var första gången jag testade detta.

Imorn står småkakor på agendan, bara det fungerar praktiskt med våran sjukling. Hon blir givetvis hemma från dagis några dagar tills hon är piggare (och smittfri) även om hon själv tycker att det är onödigt. Enligt henne själv så är hon inte sjuk, hon är så frisk att hon kan både hjälpa till med bakning och åka och leka på dagis. Tufft för henne men det blev nobben på båda delarna! Ikväll är hon dessutom ordentligt febervarm så vi får se hur detta utvecklas 🙁

Det var det, nu ska jag drunkna bort i en bok och njuta av känslan av att ha gjort nån nytta idag!
KRAM ❤

7 tankar kring ”Raska bullar…

  1. veramedfleranu

   Nja det vet jag inte. Får mina bakryck och inför jul är det alltid gott om fika i frysen 😉 Med våra kroppar får man ta saker då ork (och tid) finns. Jag tycker snarare att jag har blivit ”ohuslig” med tanke på att jag syltade, saftade, bakade allt bröd själv och alltid lagade mat från scratch för tjugo år sen, förfallet är totalt 🙂

   Svara
   1. Anna Sjölund

    Jag hade skrivit en mycket längre kommentar vart för den???

    Skrev ju att jag tyckte det var trevlig läsning…. Att se att du faktiskt har ork å lust till det jag vet du gillar… Typ nått sådant…

    Kram

    Svara
    1. Vera

     Hmm, skumt. Men ibland känns cyberrymden lite opålitlig! Ja du om nån vet hur det är, att det är bra att kunna göra nåt ryck mellan varven, det lindrar lite av den ”onyttiga” (el rättare sagt den overksamma) tiden då man inte orkar ett jotta!

     Kram på dig! ❤

     Svara

Skriv gärna en kommentar