Hemavan 2013…

…nu är vi äntligen här! Vi rafsade ihop packningen igår på morgonen, lämnade gullrumpan i mormor och Lasses vård och omsorg…

20130924-091855.jpg
På väg till momme
…sen handlade vi mat, stuvade in all packning inkl två blåsäckar ved i bilen och rullade. Tidsoptimist som jag är så trodde jag att vi skulle vara iväg vid 10 men det blev tre timmar senare, inte för att det gjorde nåt då vi inte hade nån tid att passa men det är alltid skönt att komma fram medan det är ljust ute. I år har vi en ny stuga, favoriten från i fjol hyrs inte ut då den ska säljas men det gör inget…. inte nu när vi sett årets stuga!

20130924-092226.jpg
Fin utsikt från Sommarvägen

Egentligen är alla stugor vi bor i för stora (den här har nio bäddar!) men vi vill ha bastu, öppenspis och mysig inredning vilket gör att vi alltid hamnar i dom större stugorna.

Årets stuga är bara WOW! Modern och fräsch men ändå mysigt stugig med takbjälkar och timrade väggar;)

20130924-092658.jpg
Matte kockar ihop en av våra stugrätter- bruna bönor och stekt fläsk *mumma*

20130924-092759.jpg
”Min” hörna i veckan

20130924-092916.jpg
Kvällsmys innan bastu

Man kan ju undra om Matte ska vara alkoluddig hela veckan då man ser vad han packat med 😉 Jag är ju ytterst sparsam pga den sjuka värken som kommer när minsta lilla alkohol ska värka ut ur kroppen men jag måste nog hjälpa han litegrann med nån burk el nåt glas rödtjut

20130924-093205.jpg
Happy Hour i Hemavan-baren!

Årets vistelse följer tidigare års traditioner. Jag är uppe relativt tidigt första morgonen, tittar ut på den vackra utsikten som tar andan ur mig…

20130924-093415.jpg
…och sen gör jag upp en brasa och myser medan kärleken sover sött i sängen

20130924-093500.jpg

Välmående
Just nu ÄR jag välmående, så gott det går med min onda kropp. Sista tiden har varit oerhört påfrestande med ontontont i kroppen varje dag, migrän i några omgångar och väldigt mycket jobb där jag och Matte gått om varandra och inte kunnat avlasta varandra. Jag mådde huggorm min sista arbetsnatt och när jag körde hem från jobbet så krypkörde jag ifall att jag skulle behöva stanna och kräkas. Migränen gav mig nästan dödslängtan SÅ jävlig var den! Efter en sån skallebang så blir man mör i kroppen hela efterföljande dag men det är bara att hugga i då vi har barn som behöver omsorg, ömhet, skjutsas och få i sig mat. Nu är våra stora barn fantastiskt duktiga och omtänksamma så när jag är dålig så rycker dom in och hjälper till efter bästa förmåga.
Det tar lite ont i mammahjärtat när Sally säger att pappa ska lyfta ut henne ur bilen och bära henne när hon är skolös för ”mamma har ont, pappa bär” Älskade unge! Liten som hon är så har hon snappat upp hur jag mår även om jag verkligen inte är en som gnäller och beklagar mig i tid och minut! Barnen blir nästan arg på mig då jag i ren envishet försöker öppna lock och korkar, då får jag bannor och sen tar dom burken/flaskan ifrån mig och går till Matte (om dom inte själva får upp den) Min familj är min stora stöttepelare! ❤

Att dom förstår är viktigast av allt även om jag önskar att fler förstår hur det är. Lägger in en lång, förenklad förklaring på hur fibron är och orkar du inte läsa igenom allt så föreslår jag att du scrollar dig förbi den kursiverade texten!

ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA
Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad.

Detta är vad som händer med smärtsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta.

När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad.

Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta.

Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och ”skruvar upp volymen” på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker.

ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR
De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen.

Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet – de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla.

Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade.

ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI
En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen.

Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att ”lägga in en högre växel” för att kunna hantera det som händer.

Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom.

När vi talar om ”stress” avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress.

ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI
Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen.

Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar:
• Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova).
• Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den.
• Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger).
• Restless Legs Syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova.
• Periodic Limb Movement Disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn.

FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL
Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system. Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker.

Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk.

• Det är INTE en psykologisk ”utbrändhet” eller depression.
• Det är INTE lathet.
• Det är INTE gnäll eller simulering.
• Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota.

Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare.
Lånat från Fibromyalgiförbundets hemsida
TACK till dig som orkade plöja igenom texten för att kanske få lite förståelse i min vardag, det uppskattar jag! ❤

Nog om detta! Jag vet att jag låter tjatig och skriver mkt om värk och fibro men just nu är detta så aktuellt för mig och jag vill så gärna att gemene man ska fatta varför jag ibland är som jag är i perioder.

Nu har vi fått i oss frukost så en promenad i solen står på agendan. Vi måste utforska utbyggnaden vid byns ICA-affär där det nu finns bl.a. ett fik, Sportringen-outlet och Systembolag (fast dit behöver vi inte gå) 😉

Ha en fin tisdag!
KRAM ❤

2 tankar kring ”Hemavan 2013…

 1. Jessica

  Hoppas ni njuter och bara slappnar av nu, det behöver ni! Du får ”gnälla” hur mkt du vill för på något sätt så sätter det sig tillslut hos de oförstående, det väcker iaf en tanke. Tror tyvärr endel av oss har lite problem med signalsubstanserna i familjen, som ger vissa sjukdomar och besvär 🙁 men alltid är det väl nått…är rejält slut själv. Men kram på er och ta hand om varandra!

  Svara
  1. veramedflera Inläggsförfattare

   Tack söta lillasyster! ❤ Jag förstår att du är slutkörd nu när det är proppat med jakt, skola och allt runt pojkarna. Försök att vara rädd om dig och behöver du hjälp el avlastning så måste du höra av dig! Vi har ju perioder med ledighet och lånar gärna en el båda pojkarna om det bara passar in i livspusslet!
   Kram på dig ❤

   Svara

Skriv gärna en kommentar