Bilder….

… från vår Polen-resa kommer i detta inlägg. Det finns vissa som poängterat att detta är utlovat men icke infriat *flinar och tänker på en ”gubbe” i söder 😉 Nu när jag suttit och kollat igenom hela drösen med bilder så blir jag lätt krullig i magen, dels pga att det var rätt så obehagligt (eller kanske olustigt är mer rätt ord) att vandra på samma golv och markstenar som alla stackars fångar gått på men även mitt gravid-illamående var i allra högsta grad vid liv när vi gjorde denna resa och det är som att återuppleva det när jag ser bilderna- skumt men sant *ler*

Krakow är en underbart fin stad med väldigt mycket att se, det är fräscht, ölen är billig och folk är vänliga 🙂 Bilderna som jag valt att visa är dock enbart från två av dom dödsläger som fanns under kriget, jag tycker dom bilderna förmedlar mer än stadsbilderna.

Här kommer några bilder; (klicka på dom för större strl)
Auschwitz
Ingången med kända skylten ”arbeit macht frei”
Dubbla el-/taggtrådsstängsel runt hela området
Glasögon som tillhört lägerfångar

En liten del av alla skor som visades upp

Fångbarack
Ett av alla vakttorn runt området
Gaskammaren + en av skorstenarna

Några av ugnarna i gaskammaren

Birkenau

”Dödsporten” där tågen rullade in
Utgallringsplatsen sett från vakttornet- många gasades direkt!
Några få baracker står kvar, i bakgrunden
skorstensruiner från tysk-förstörda baracker
Toaletten, öppen EN timme morgon och EN timme kväll
Inte ens solen var på humör denna dag, molnen grät en skvätt eller två och ökade på vårt vemod när vi vandrade, tittade och begrundade.
HUR kan någon förneka att detta funnits och att händelser utspelat sig här?! En gåta för mig!

Mycket händer på fronten just nu. Jag har börjat på min nya tjänst som renserist och det känns roligt och spännande 🙂 Jag har bara jobbat tre skift och just nu är det driftsstopp så jag passar på att orientera mig bland alla rivar, huggar, transportband och övrig apparatur, men kan erkänna att jag är rätt förvirrad och vilse i pannkakakan än så länge *s*.

Vi har hunnit så långt i vår graviditet jag och mini så hans/hennes hörsel har utvecklats- detta gör att jag inte ska vara ute när fabriken är i full drift. Det lever om väldigt mkt och är man i en miljö där det krävs hörselskydd så är det opassande att vistas där med hörande bebis i magen *ler* Från imorn är det kontrollrumsarbete som gäller för mig, att kunna styra processen via skärmar och övervaka via bild-monitorer.

Stora sonen har fått sin efterlängtade lämp och får med andra ord övningsköra 🙂 Det blir Matte och sonens biologiska pappa som tar den biten, när vi insåg att ett litet liv gror i min mage skippade jag tanken på att vara övningslärare. Mitt humör är småsvajigt ibland *host* och jag är lite för otymplig och lite för rädd om magen för att sätta mig på sidan om när någon ska träna sig i trafiken. Han är visserligen omdömesgill och duktig på alla sätt och vis men ändå…. Det känns onödigt!

Jag har gjort den sista delen av min utbildning i Sthlm och det känns skitskönt även om det samtidigt var tråkigt att åka hem och veta att jag inte kommer att träffa övriga kurskompisar framöver- jag tvivlar då starkt på det iaf. Vi var från spridda delar av landet, nerifrån Blekinge upp till Norrbotten…. Nu är det bara slutprovet kvar och det får jag göra hemma på fabriken så det känns bra. Är smått less på flygningar kors och tvärs just nu!

Scrappandet då… Mjaaaa… jag försöker hitta inspiration och lust men det sitter långt inne. Har ett kort under uppbyggnad som skulle levereras tidigare i höstas men då mådde jag så pyton så det gick bara inte. Min gulliga beställare väntar med gott tålamod och stor förståelse och jag knåpar på 🙂

Här kommer iaf ett kort som legat i datorn men inte publicerats;
Framsidan

Insidan
Nu är det slut på denna novell, hoppas du orkade hänga med ända till slutet (och gjorde du inte det så lider jag inte för det *ler*)

Ha det så gott och ta hand om er!!

5 tankar kring ”Bilder….

 1. Evas Pyssel

  Oj du Vera, vilka hemskheter det har funnits. Man kan inte fatta och inte förstå. Jag har varit inne i ett annat läger, lika hemskt.
  Roligare är det med din graviditet. Du måste vara rädd om dig, men det är du ju. Kram Eva

  Svara
 2. Geta

  Kul att läsa om din resa till Turkiet. Vi kom hem från Pascha Bay i går kväll. Vi har haft en toppen resa, vet inte vad mer man skulle kunna önska. Tråkigt att du blev sjuk. Nu känner vi oss redo att möta hösten. Kram.

  Svara
 3. Tord

  Jadu, fattade vinken, fastän den var både diskret och försynt *S*
  Fina bilder från lägren, men som du skrev så kan man inte förstå hur dessa IQ-low pers kan förneka att dessa läger har funnits.
  Är helt ok att må dåligt när man går där men samtidigt bara bra. Gör att vi inte vill ha något sådant igen.
  Fast visst så har liknande saker redan skett, sker nu och kommer så att ske i framtiden. Tänker på tex de röda khmererna i Kambodja. För att inte tala om vad som sker i vissa delar i Afrika i dag.
  Men det är lika roligt som alltid att läsa dina rader samt att höra att ni mår bra samt rapporter om ”magen”.
  Ha D Gött!

  Svara
 4. Pingback: Lördag 2/4… | Veramedflera

Skriv gärna en kommentar