Var är vi på väg…

…i Sverige?! Läste en artikel i Aftonblaskan ang yoga i skolan och en efterföljande diskussion på detta ämne. Alltså jag är kanske både naiv och okunnig men jag ser inte faran i detta. Yogan har givetvis ett ursprung långt ifrån Sverige och den väl inkörda kristendomen som prägla(t)r vårt land under en lång tidsepok men varför ska vi rädslas denna form av avslappning, stresshantering och lära om kroppskännedom när vi accepterar så många andra influenser från andra länder, kulturer och religioner?! Man hänvisar till att skolan ska vara en frizon, den ska inte ha religiösa inslag vilket då tydligen yogan anses ha. Visst, buddhismen och hinduismen är ett inslag i vissa delar av yoga-det finns ju faktiskt flera varianter- och man kan (högst frivilligt) uttala olika mantran medan man yogar vilket i slutändan kan leda till fanatism och djupdrunkning. What?!

När våran generation och föregående generationer växte upp så var det sällan och aldrig någon som opponerade sig mot skolavslutningar i kyrkor, lucia-, jul- och påskfiranden. Vi åt negerbollar så det sprutade pärlsocker ur mungiporna och pepparkaksgubbarna var ett givet inslag i barnens lussefirande. Tintin var en uppskattad seriefigur där inget innehåll ansågs som stötande. 

Alla våra seder och traditioner är mer eller mindre hämtade utanför landsgränsen. Tyskland har bl.a. bidragit till den klädda granen och delvis vår goa tomte som är en blandning av svensk gråtomte och St Nicolas. Jag menar inte att allt vi äter och allt vi gör måste vara ursvenskt för då hade vi fått en synnerligen torftig tillvaro.

Det jag förundras över är att vi i Sverige inte står upp för våra ideal, vår tro och håller på våra seder! Visst ska man kunna vara flexibel och anpassningsbar men det känns som att det börjar gå för långt på den fronten, snart har vi utplånat oss själva i vår jakt på att anpassa oss till andra kulturer, religioner och regler. 

Ja i stort så har detta uppkommit sedan vi fick ökad invandring. Jag tycker absolut att man ska hjälpas åt världen över, vi som har det bättre ställt ska hjälpa de i nöd- inget snack om den saken. Men, och detta är ett stort men! Ska detta fungera friktionsfritt så ska alla länder hjälpa till efter förmåga, lilla Sverige kan inte ta emot samma flöde med människor som ett större land. Vi ska inte ta emot fler än vi klarar av att ta hand om, vad ger det för effekter i slutändan om vi inte har bostäder, jobb, skolgång och vård till alla?! Visst, de slipper krig, fattigdom och epidemier men var hamnar deras känsla av människovärde, att få känna sig samhällsnyttig och att få känna sig som en hel människa? Vi ska dessutom ha resurser för att se om de svenska medborgarna som halkat utför av olika anledningar. Det ska gå att kombinera detta, att ha råd och möjlighet att hjälpa både de svenska hemlösa/ utsatta och människor på flykt från krig, svält och politik! Dessa människor ska inte ställas mot varandra, med rätt planering och realistiska uträkningar så borde det gå (men som sagt, jag kanske är både naiv och okunnig)

Vi ska underlätta för dessa människor att återhämta sig och få ett bra liv men det krävs mycket av både oss svenskar och av de som kommer hit. Jag tycker att uttrycket ”ta seden dit man kommer” är ett riktigt bra uttryck och något som alla borde ha i åtanke. Min känsla är tyvärr att detta tankesätt är något som snart är bortglömt, det är inget man måste leva efter i lilla Sverige. Detta ser vi många exempel på. Nu ska man inte fira examen i kyrkor, svenska flaggan och nationalsången kan ses som både rasistiskt och ett hot mot människor med andra religioner och kulturer. Pepparkaksfigurerna ska inte ingå i luciatåget- om man mot förmodan fortfarande firar lucia i skolan och barnomsorgen. Man får vända sig mot Mecka några ggr/ dag och utföra sina dagliga böner på arbetstid, oavsett om man är på ett arbete där det passar eller inte. Synagogor byggs upp lite här och där. Man utesluter rätter ur skolmenyn. Badhusen inrättar nya regler och tider för sina besökare. Det värsta av allt- många av dessa förändringar är skapade av oss svenskar! Givetvis finns det invandrare som gör sin röst hörd men de är inte majoritet bakom alla nya påhitt. Nä vi i Sverige ska vara så generösa, anpassningsbara och välkomnande, åtminstone så är vi så mån om att omvärlden ska uppfatta oss så.

Jag tycker att det är korkat och det står jag för. Politik och ekonomi (och hockey, hahaha) är ämnen jag undviker att diskutera men samtidigt så kände jag att jag måste vädra ut mina känslor och åsikter som bubblar i mig varje dag när jag märker av alla förändringar.

Allt behöver inte vara som det en gång varit, förändringar kan medföra mycket gott och vara nyttigt men nånstans känner jag att vi måste dra i handbromsen om Sverige ska fortsätta vara svenskt- med alla kulturer och religioner inräknade. När jag säger att Sverige ska vara svenskt så menar jag INTE att invandrare/ flyktingar/ turister inte är välkomna för det är de! Jag vill gärna ha influenser och nya trender från deras ursprung och tänk men jag vill inte att vi anpassar oss så till den grad att vi snart tappat vår stolthet och nationalitet!! Och jag tvivlar starkt att vi skulle se ett liknande scenario om en väldigt stor grupp kristna flydde till ett valfritt muslimskt land. Jag tvivlar på att vi skulle få några kyrkor med Jesus på korset, jag tvivlar på att vi skulle få införa griskött på menyerna och jag tvivlar på att vi kvinnor skulle få gå med knäkorta kjolar och utan huckle som dolde allt utom ögonen, i bästa fall ansiktet.

Jag vill att de som flyttar hit tar till sig våra lagar och regler, det är förbjudet att aga barn och maka/make, det är förbjudet med månggifte, det är okej med lite hud och gemensamma badanläggningar blablabla. Begår man grövre brott som verkligen kan styrkas och bevisas så har man gjort sitt här, är man inte mer rädd om sin nya chans till ett nytt liv så är det bara att vinka adjö till Sverige och utvisas. Fine, snattar man en Snickers så ska man behandlas enligt svenska rättssystemets regler men våldtäkt, mord, pedofili och liknande grova brott- ut med dom!

Så fort man har åsikter i dessa frågor så skriks det direkt att man är främlingsfientlig eller rasist. Kalla mig det om ni vill, själv anser jag mig vara en ganska human människa med en önskan om allas väl och ve. En människa som hjälper människor i nöd, som anser att vissa former av ”hjälp” i själva verket kan bli ”stjälp”. Jag är en människa som vill ge de bästa förutsättningarna utifrån förmåga, därav kontrollerad invandring. Jag vill ge barnen en svensk grundsyn och en bra plattform att stå på så att de i vuxenlivet kan bidra till välfärden och ingå i den sociala samvaron, dvs leva efter våra normer och seder. Vi ska hjälpas åt att fostra dem till goda samhällsmedborgare och medmänniskor, precis som vi försöker göra med våra egna barn

Nu kanske jag stoppat in huvudet i ett stort getingbo och kan förväntas ta emot både ilsket surr och vassa sting men hit me, jag tar risken- allt för att få uttrycka mina tankar 😉
Ta seden dit du kommer– glöm aldrig bort det efterlevnadsvärda tankesättet! 

Kram ❤️

6 tankar kring ”Var är vi på väg…

 1. Svärmor

  Oj oj oj så himla bra skrivet:-) håller med till 110 procent… Ett litet tillägg bara: Vart är vi på väg??

  Svara
 2. Tord Warmenius

  Japp! Allt för mycket av förändringar som är anpassade för att möta och emotse en minoritet eventuella önskemål från dessa grupper skapar med stor sannolikhet bara ökade motsättningar. I detta fall kan det hjälpa till att skapa ökad främlingsfientlighet och hat. Vi har i vårt land sedan länge haft en stark tendens att undvika trampa någon på tårna och därmed tagit alltför mycket hänsyn till minoriteter. Är väl dags att tänka lite på majoriteten också.
  Tycker det som händer i USA just nu är ett varnande exempel – för inte tusan hade Trump fått så mycket sympatisörer annars. Eller som jag läste nyligen på en canadensisk fb-sida Trump is like Arson Welles all over again!

  Svara
  1. veramedflera Inläggsförfattare

   Men exakt Tord! Jag insåg försent att jag missat att få med just den delen om att reaktioner på alla förbud och förändringar kan leda till ökad rasism och enbart ge negativa reaktioner som slår hårdast mot de som kanske inte själva stått på barrikaderna och skrikit sig hesa för att ex få bada på separata herr- och damtider osv. Främlingsfientlighet byggs lätt upp hos människor och det kan ibland vara sprunget ur rena petitesser, irritation och inte att förglömma såklart, okunskap och rädsla!

   Svara

Skriv gärna en kommentar