Utflykt…

…till den gömda dalen stod på agendan
Torsdag 16
Bussen skulle hämta upp oss 9.20 och vi skulle vara tillbaka på hotellet ca 17. En heldag med kläderna på, detta behövdes för min ömma hud. Trots att jag varit noga och smörjt in mig med solfaktor 50 så har jag fått soleksem på benen 🙁
Att vara rödblond och fräknig som en prickigkorv är inte alltid hoola bandoola!

Utflykten kostade 85 TL/skalle och då ingick lunch, skandinavisk guide och fyra stopp. När vi märkte att guiden var danska så viskade Matte ”en dansk guide, då är det lika bra att inte ha nån alls för man fattar väl ändå inget!” och jag kände likadant. Men vi omvärderade detta snabbt då det visade sig att hon, Sofia, var väldigt duktig på att göra sig förstådd. Och ännu mer duktig på att berätta om landet, turkarnas vardag och allt vi behövde veta om historia och nutid.

Det ska ni veta att den turkiska busschauffören är värd många stjärnor i himlen för att vi kom oss tillbaka till hotellet med livet i behåll! Majj gadd vilka vägar, norska serpentinvägar kan slänga sig i väggen! Jag är inte det minsta åkrädd men man håller sig lätt för skratt när vägen blir smalare och grusigare ju högre upp i bergen man kommer, när kurvorna är så snäva att bakhjulen knappt ryms kvar på vägbanan när vägen svänger i ca 40-45 graders vinkel och när vägen kurvar runt klippväggar utan sikt framåt. ”Tut,tuuut” innan han svängde runt, likafullt och trots förvarning till andra trafikanter så fick vi möte ibland med tvär inbromsning och skicklig manövrering av två busschaufförer som lyckades smyga förbi sina bussar slickade mot varandra- den ena med bergväggen tätt inpå och den andra med stupande brant *ryser*

20140517-074758.jpg
Fullstor buss, ingen svamlig mini!

Första stoppet var en droppstensgrotta uppe i bergen. Dom som ville kunde nöja sig med att njuta av den fantastiska utsikten över dalen och dom omkringliggande bergen och dom som ville kunde betala 8 TL per person och gå ner i den svala, vattendroppande grottan. Givetvis ville vi kika på naturens skapelse

20140517-074834.jpg
Vid röda pilen ligger Turkiets svar på Grand Canyon, ett senare stopp på turen

20140517-075021.jpg
Akta huvudet!

20140517-075137.jpg
*dripp, dropp*

20140517-075221.jpg

Från den behagligt svala grottan återvände vi till bussen för vidare färd till en moské. Under färden berättade guiden om dom traditioner som landsbygden hade kring döden, allt från svepning till efter gravsättning. Överhuvudtaget var det mesta information om hur allt funderar utanför städerna eftersom utflykten var landsbygdsbaserad.

20140517-075632.jpg
Moskén

När vi kom innanför dörren fick vi kvinnor ta på oss sjalar och långkjolar om vi inte hade täckt benen från knäna och uppåt. Det fanns att låna både kjolar och sjalar men lus-nojig som jag är så hade jag med mig en egen sjal. En av kvinnorna utbrast efter påklädning ”fan, nu ser man ju ut som en jävla påskkärring!” Hoppas att ingen muslim förstod vad hon sa 😉

Nån meter innanför dörren fanns en tydlig linje där det var väldigt noga med hur man klev in. När ena foten var avskodd så klev man över linjen med foten, den fick under inga omständigheter nudda det yttre golvområdet utan sko. Sen fick man balansera på foten stående på ”rena” sidan medan man tog av sko nummer två och samma regel gällde även för den foten. Vi fick en demonstration av den omständliga tvagning som måste till innan man beträder själva bönerummet. Man måste alltså vara fysiskt ren innan man kunde få själslig rening. Detta var ingen lek och jag tänker inte detaljbeskriva hela processen men allt skulle göras i rätt ordning och rätt antal gånger. Bl.a. ingick att tvätta händerna tre ggr, höger underarm tre ggr, likadant vänster, näsan, skölja i munnen, öronen osv osv

20140517-080345.jpg

20140517-080613.jpg
Ingång till männens bönerum

20140517-080647.jpg
Beskrivning av religion och böneutförande

20140517-080726.jpg
Vackert utsmyckad lokal

20140517-080810.jpg
Matte på övre våningen, i kvinnornas bönerum

Anledningen till att kvinnor och män har separata rum är att man ska vara 110% koncentrerad vid bön och muslimerna anser att spec männen lätt kan tappa fokus med ett gäng kvinnorumpor i vädret vid bön 🙂 Jag är böjd att hålla med dom i det fallet, haha!
I slutet av vistelsen kom en liten man med strängt utseende in. Imamen himself. Han skulle förbereda för bön och såg… mjaa han gav inte ett snällt intryck om man säger så. Liten man, stor pondus och makt. Kan inte hjälpa att mina tankar drogs mot liknelser av en viss Adolf.
Hursom så var det faktiskt ett av dom mest intressanta inslagen på utflykten, lite som att få inblick i en för oss okänd och otillåten plats.

Efter moskébesöket vankades förbeställd lunch på en intilliggande restaurang där de även vävde sjalar. Vi fick se deras silkesmaskar och en demo av både manuell och automatisk vävstol.

20140517-081354.jpg
Restaurangen

20140517-081514.jpg
Namnam vad gott med blad

Vi hamnade till bords med ett trevligt par från Umeå och vi hade en supermysig lunch med grenbladstak över oss. Jag var bara tvungen att testa deras fiskrätt, det var egenodlad öring som var alldeles färsk- och god!

20140517-081721.jpg

20140517-081759.jpg
Fiskeodlingen

20140517-081826.jpg
Handel av färska frukter och grönsaker utanför moskén

Efter detta stopp åkte vi vidare mot ravinen men jag fortsätter min berättelse i nästa inlägg för annars blir dom så stora att ladda upp.
På återseende…. 🙂

Skriv gärna en kommentar