En gardering…

…för att komma ut från gården räcker inte alltid! Bussen är parkerad inne på gården, lilla toyan ställde vi på kommunplätten mellan oss och grannarna. T.o.m med lillbilen är det lättare att komma sig iväg om man slipper knixa sig ut mellan rasskydden. Men vad hjälper det när fjärrvärme- killarna parkerar mitt i öppningen och vi blir general- inparkerade! 😉

Nåja, som tur är så ska vi inte iväg på något uppdrag än på några timmar.

I helgen invaderas stan av massor av folk från jordens alla hörn. Sveriges näst största fotbollsturnering, Piteå Summer Games, anordnas för 22 gången. Parallellt med fotbollen så är det även Kyrkmarknad i Öjebyn.
Lite info från PSG’s hemsida;

Sedan 1990 arrangeras Piteå Summer Games. Turneringen ägs av två lokala idrottsföreningar, Piteå IF och Öjeby IF. Första året deltog 169 lag från tre nationer.
Sedan dess har turneringen stadigt utvecklats. Vi är numera den näst största turneringen i Sverige, och tillhör de 10 största i världen.

Under årens lopp har Piteå haft celebert besök av lag från bl.a. Peru, Italien, Ryssland, Grekland, Armenien, USA, Brasilien, Taiwan, Guatemala, Estland, Lettland, Mexico, Argentina, Danmark, Norge, Finland, Ukraina, Chile, Spanien och Tyskland. Basen utgörs av svenska lag, från Kiruna i norr till Helsingborg i söder.

Alla matcher spelas på gräs eller 5:e generationens konstgräs. Vi erbjuder också nattmatcher, där vi spelar under den norrbottniska midnattssolen.
Piteå Summer Games engagerar större delen av förenings-Piteå. Nästan överallt finns det någon med anknytning till turneringen och som kanske gjort ett arbetspass i ett kök eller upplevt glädjen av invigningsparaden.
Piteå Summer Games genomförs med över 1650 ideellt arbetande funktionärer. Utan denna kraftsamling skulle inte turneringen fungera. Funktionärerna hämtas, förutom från de två ägarföreningarna, också från en mängd andra idrottsföreningar och organisationer.

En ökning av antal lag från 169 till dryga 790- det är inte illa pinkat! 🙂

Nackdelen med ett stort arrangemang i en hyfsat liten stad är att den rejält utökade folkmängden genererar kaos light lite här och var. Men inte undra på det! Det är ju nog spännande att som bilist ratta runt i en ny stad i normala fall och när det dessutom är hundratals andra bilister som är lika vilsna och ovana- jamen det säger ju sig självt! Det går långsammare efter vägarna, nån tvärsvänger vid rätt hittat vägskäl utan att hinna slå ut blinkers, nån gör en ufo-U-sväng och blockerar hela vägen när svängradien visst var sämre än väntat. Folk parkerar som arslen och köerna på stadens affärer blir avsevärt längre. Men vadå?! Vi vet ju om att det blir så här och gillar man det inte så har man ju vissa val. Ett; cykla dit du ska. Två; storhandla innan torsdag för att vara på den säkra sidan. Tre; ta en funderare på om du kan passa på att våldgästa nån go vän utanför kommunen, där du kan tillbringa helgen om du är ledig från jobb.

Eller så försöker man bara gilla läget och tänka positivt. Folk shoppar, campar, äter på restaurang och besöker lokala sevärdheter. Våra köpmän har gulddagar när varor i överflöd bärs ut genom butiksdörrarna, man stiftar nya bekantskaper med folk från när och fjärran och förutom alla roliga fotbollsmatcher och glada barn så får vi se på den pampiga invigningsparaden.

För två år sen hade vi tre spelare i familjen och logistiken var svår att få ihop. I år är det betydligt enklare då vi bara har bonusdottern på plan men då känns det helt plötsligt tråkigt. Det blir ju färre matcher att kolla på- för ska jag vara ärlig så är jag inte inbiten att jag parkerar mig i en brassestol i timmar med filt över axlarna, kaffetermos i handen och kollar på alla möjliga matcher. Det ska vara nån på plan som jag känner eller så ska det vara nåt extremlag som exempelvis brassar för att jag ska avsätta min tid 🙂

Efter ”våran” egen match vid lunchtid, cyklade vi upp på 5-mannaplanerna på Furu och kollade när min kusins äldsta son spelade. Dom hade ett riktigt bra spel. Många gånger så är 5-manna den mest underhållande spelformen! Planen är så liten och man kommer så nära spelet. Barnen har inte alltför bra kroppskontroll så armar och ben fladdrar omkring och lever sina egna liv 🙂 Alla följs åt som ett gäng gäss när dom jagar bollen förutom filosoferna som kollar in molnformationerna på himlen, pillar i grästuvorna på plan eller beundrar varandras flätor. Underbart!

Middag snart och sen soffhäng. Bonusdottern har sin andra match för dagen kl 22.15 i Öjebyn och nån måste ju ”offra sig” och stanna hemma eftersom skrutt förhoppningsvis sover vid det laget!

Alla ni läsare som har era barn eller andra kära som deltar i cupen- lycka till och ha en underbar helg! (och håll tumme och tå för att vi ska slippa alltför mycket regn!)
Nå, nu har jag pratat boll så det räcker.

KRAM

4 tankar kring ”En gardering…

 1. Anonymous

  Smått kaos på stan, det är ingen underdrift. Helt slut efter att skjutsat och kört hit och dit, sett 5 matcher, hunnit på marknaden och sett paraden och all survning däremellan:) Men trevligt är det:) Kram Mia

  Svara
  1. Vera.m.fl

   Jodå, vi tog oss igenom den trots storm, överfull stad och trötta ögon 😉
   Vilken skön resa ni har varit på, det är såna saker som ger guldkant i ett förhållande ❤
   Kram

   Svara

Skriv gärna en kommentar